a
a

Τα Νέα - 05/12/2003

Tάνια Tσανακλίδου «Bουτιά στο παρόν - κι όπου βγάλει»

της Χάρης Ποντίδα

«Πάντα μου άρεσε να πειραματίζομαι», λέει η Τάνια Τσανακλίδου. «Αλλά δεν ξέρω αν μου έχει βγει σε καλό»

Τριάντα χρόνια στο τραγούδι κλείνει η Τάνια Τσανακλίδου. Δεν είναι όμως υπέρ των επετείων. Ούτε νοσταλγεί το παλιό, καλό παρελθόν.

Το «Λύκε, Λύκε είσαι εδώ», που η Τάνια Τσανακλίδου παρουσιάζει από απόψε στο «Μετρό» για 20 παραστάσεις, ουδεμία σχέση με επιθυμία επιστροφής στο γεμάτο ροδοπέταλα καλάθι της Κοκκινοσκουφίτσας. Τουναντίον, είναι ένα πείραμα που την κάνει να βουτήξει (και πάλι) στο παρόν, σε ένα παρόν που, όπως λέει, την ταλαιπωρεί γιατί έχει αποφασίσει ότι δεν έχει νόημα να το ζει χωρίς πάθος.

H μουσική παράσταση λοιπόν που ετοίμασε μαζί με τους μουσικούς της, προϋποθέτει έναν διάλογο με το κοινό, μια άμεση επαφή και αυτό είναι κάτι που δοκιμάζεται μόνο στην πράξη.

«Είναι μια περίεργη παράσταση και ταυτόχρονα πολύ απλή. Πίσω από τα τραγούδια, σε ένα δεύτερο πλάνο, υποκρύπτεται μια ιστορία. Ο λύκος συμβολίζει τη σκοτεινή πλευρά του έρωτα. Ή ακόμη και τη σκοτεινή πλευρά του δικού μας εαυτού».

Τα τραγούδια συνδέονται με δικά της κείμενα, «τίποτα σπουδαίο, δύο φράσεις, καμιά φορά ούτε κι αυτές», και το πρόγραμμα αρχίζει με «Το τραγούδι του λύκου» που έγραψε ειδικά για την παράσταση ο Μιχάλης Δέλτα. Αυτοσχεδιασμός, θεατρικότητα και ηλεκτρονικός ήχος είναι στοιχεία που χαρακτηρίζουν τις εμφανίσεις αυτές. «Μίνιμαλ όλα, ακόμη και τα φώτα, αλλά με μάξιμουμ διάθεση επικοινωνίας», λέει. «Αυτό τουλάχιστον είναι το ζητούμενο. Όμως, it takes two to tango... Και έχω αγωνία»

Δεν είναι η πρώτη φορά, πάντως, που επιχειρεί να δοκιμάσει το... νευρικό της σύστημα η Τάνια Τσανακλίδου και μάλιστα σε ζωντανές εμφανίσεις. «Πάντα μου άρεσε να πειραματίζομαι», λέει, «αλλά δεν ξέρω αν μου έχει βγει σε καλό».

Της υπενθυμίζω ότι παρά το γεγονός ότι έχει μείνει μπόλικα χρόνια εκτός δισκογραφίας και ότι σε όλη της την πορεία κρατήθηκε εντός και εκτός συστήματος, έχει καταφέρει (παρ' όλα αυτά) να νικήσει τον χρόνο. Και τη φυσική φθορά που φέρνει σε έναν καλλιτέχνη. Συμφωνεί. «Ναι, κι αυτό είναι κάτι που το βλέπεις σε πολλούς καλλιτέχνες», λέει.«Γερνάνε πιο αργά από τους άλλους. Γερνάνε μόνο όταν εγκαταλείψουν τη σκηνή. Τελικά το μυστικό είναι ένα: ό,τι κάνεις σ' αυτή τη ζωή πρέπει να το κάνεις με πάθος».

INFO
Στο «Μετρό» (Κάλβου και Γκύζη, τηλ. 210-6461.980), Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή, Δευτέρα. Συμμετέχουν οι μουσικοί: Α. Κατσουπάκης, Σ. Λεμονίδης, B. Κοντόπουλος, Δ. Μπαρμπαγάλας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: